top of page

Ransdaal

 

Ransdaal (Limburgs: Ranzel) is een kerkdorp, gelegen in het Ransdalerveld in de Nederlands-Limburgse gemeente Voerendaal. Ransdaal heeft ongeveer 910 inwoners. Bij Ransdaal horen ook de buurtschappen Lubosch met ongeveer 20 inwoners en Termoors met ongeveer 30 inwoners.

Geschiedenis

Ransdaal ontstond in de middeleeuwen. In 1913-1914 werd direct ten noorden van Ransdaal de spoorlijn Heerlen - Schin op Geul aangelegd en kreeg Ransdaal een station.

Ransdaal behoorde tot 1940 deels bij de voormalige gemeente Schin op Geul, deels bij de vroegere gemeente Klimmen en Wijlre en daarna deels bij Valkenburg-Houthem tot de gemeentelijke herindeling op 1 januari 1982, toen het dorp bij de gemeente Voerendaal werd gevoegd.

Natuur en landschap

Ransdaal ligt op het Centraal Plateau op een hoogte van ongeveer 120 meter. De omgeving is zacht glooiend en op de lössbodem vindt men vooral landbouw, en enkele bescheiden stukjes bos, waaronder het Krekelbos.

Bezienswaardigheden

In 1932 werd de Sint-Theresiakerk gebouwd, gebouwd van Kunradersteen, in traditionalistische stijl. De architect was Frits Peutz. De toren doet on-Limburgs aan, met een zadeldak.

Enkele typisch Limburgse carréboerderijen en vakwerkhuizen, met name aan de Ransdalerstraat nummers 10, 27, 28, 30, 32 en 43.

Bij het dorp ligt het station Klimmen-Ransdaal (1913) aan de spoorlijn Maastricht – Heerlen. De naam van het station is gekozen omdat deze vroeger in de toenmalige gemeente Klimmen stond. Het station is geklasseerd als rijksmonument.

 
 
 
 
bottom of page